AZ ANYATEST PROJEKT

AZ ANYATEST PROJEKT

Miért JÓ ha szétnyílt a hasizmod? 4+1 fontos szempont diastasis recti esetén

2016. október 26. - Kulcsár Vajda Enikő

Szétnyílt hasizom.

Uh. Kicsit mindenki megijed most, de nem kell!

Én rengeteget tanultam róla az elmúlt időszakban, hiszen a prenatal-posztnatal időszaknak ez az egyik speciális problémája ( bár lehet !férfiaknak! is szétnyílt hasizmuk, persze nem a terhességtől, hanem a túlsúlytól és a helytelen gyakorlástól). A jelenség a legkülső, egyenes hasizom két oldala közötti kötöszövet (linea alba) megnyúlását jelenti,  a köldök tájékán a leggyakoribb, és ujjakban mérik a rés nagyságát.
Egyre többen tudjátok, hogy van ilyen, és hogy mik lehetnek a jelei. Ez szuper hír, ugyanis ez egyáltalán nem egy kereszt, amit ha megkaptál, neked annyi, hanem egy állapot , amit lehet regenerálni és karbantartani. Szóval, az első fontos dolog róla:

anatomia1.jpg
1. CSAK NYUGI! Vedd észre, ha van probléma ( a videóban ehhez találsz egy öntesztet, egyáltalán nem bonyolult a megállapítása), és aztán foglalkozz vele.
2. A második fontos infó, hogy szisztematikusan kell gyakorolni.
Az, hogy mi a kezelés iránya,eléggé egyértelmű: az oldalsó és mély hasizmokat kell erősíteni, az egyre tónusosabb és vastagabb izmok szép lassan "összenyomják " a rést. Ezeket a gyakorlatokat egy megfelelően képzett edző/gyógytornász meg tudja neked mutatni.
3. Harmadik fontos dolog: vannak mozdulatok, amelyeket még a megerősödés UTÁN is kerülni kell (előtte meg pláne), hiszen ez a terület sajnos onnantól kezdve gyenge pontja marad a szervezetnek. Ilyen például a nagyon intenzív hátrahajlás, vagy a helytelen technikával végzett hasprés.
4. Negyedik fontos dolog: a tudomány sokat fejlődött e téren az elmúlt években, például fontos tudni, hogy a kismedencei izomzatot is célszerű erősíteni a hasizmok mellett, ezek egy jól működő testben együtt támasztják alulról és elölről a hasüreget.

+ 1: miért nem egy istencsapása ez az egész?

Bizonyos szempontból persze az,hiszen muszáj vele foglalkozni, és ez idő, energia, pénz.  VISZONT! Itt a megfelelő alkalom arra, hogy megerősítsd a hasad izmait, ami hosszútávon az egészséged szempontjából kész nyereség. Oda kell figyelni, ami mélyíteni fogja a testtudatodat. A rendszeres gyakorlás pedig fegyelmezettebbé és kitartóbbá fog tenni.

Szóval, ki lehet ebből is hozni valamit, ha nem esel kétségbe a helyzeten.

További információk, és egy videó az alábbi posztban,

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatest.blog.hu/api/trackback/id/tr1611840091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
1