AZ ANYATEST PROJEKT

AZ ANYATEST PROJEKT

terhes vagyok, mikortól kell "terhesórára" járnom?

2016. március 30. - Kulcsár Vajda Enikő

Ó, itt a tavasz, kinyílt gesztenyefa az udvaron, és a héten hárman kérdezték ezt szemérmesen üzenetben :-)

 

Kétféle megközelítését mutatom most be a kérdésnek.

Mindenféle edzői- fitness- meg pilates- szakirodalom a has növekedéséből indul ki. Körülbelül a második trimesztertől lesz akkora a méh, hogy változtatni kell a gyakorlatokon, innentől a hagyományos hasizomgyakorlatok jó része- például a felülés, felgördülés, a mellkasemelés, mindenféle hanyattfekvős gyakorlatok ahol a mellkast és a lábat közelítik, keresztezik stb..- (tehát ahol az egyenes hasizom dolgozik) nem ajánlottak. Ennek több oka is van, például az, hogy a bordakosár elkezd kicsit megnyílni, ezért a hasizmok nem egyenesen lefelé futnak, hanem diagonálisan oldalra, tehát minden, ami nyújtja ezeket, a hasizom szétnyílásának az esélyét növeli!

 

anatomia1.jpg

Szintén emiatt nem ajánlott ( és, őszintén szólva, baromi rosszul is esik) bármilyen erőteljes hátrahajlás.

Érdemes továbbá kerülni ettől az időszaktól mindenféle hevesen rázkódó mozgást, erőteljesebb ugrálást, illetve bármit, ami a gátizmot túlságosan megterheli. ( ahh, a gátizmok, a blogposztok írása közben kábé ezredszer írom le ezt a szót. Nem csoda, amire az egész terhesség alatt vigyázni kell, az elejétől a szülés utáni teljes felépülésig, sőt azon is túl , az a kismedencei izomzat.)

A huszadik héttől nem ajánlott a huzamosabb hanyattfekvés, mert a méh súlya már nyomhat egy eret, ami miatt romlik a magzat vérellátása. A hasonfekvés meg egy idő után amúgy is fizikai lehetetlenség :-)

 

 

A másik irány:

Az általam egyre jobban, egyre hevesebb rajongással tisztelt jóga máshonnan közelít. ( Zárójelben: naponta fedezem fel újabb mélységeit, de majd hozsánnazok róla máskor, lényeg, hogy a jóga egy csodálatosan bölcs öreg hölgyként él a fejemben, mint a Mátrixban az Orákulum, napról napra, egyre inkább.)

A jóga szempontja, hogy a terhesség legingatagabb időszaka addig tart, amíg a méhlepény ki nem alakul, ezért nagyjából a 15- 16. hétig a legmesszemenőbb kímélet javasolt.

Úgyhogy, ha túlságosan gyötör a hányinger, és semmi kedved mozdulni, erre gondolj, akkor tulajdonképp a jógikus megközelítést követed:-)

Szintén a jóga javaslatai alapján, a gerinc erős csavarásával járó mozdulatokat és a fordított testhelyzeteket (pl gyertya) érdemes kerülni, a fent említett mozdulatok mellett.

 

image_1.jpg

(Van amúgy mindenféle más is, a neten keresgélve valami használhatót -az anyaság az új egyetem! - bele lehet futni olyan, tipikusan amerikai oldalakba meg videókba, mint : Run through your pregnancy! Weightlifting while pregnant! Nekem ez – bár igazán kemény csajnak tartom magam, és mondjuk hat- hét hónapos terhesen még vidáman bicikliztem, nyilván az is kiveri a biztosítékot sok embernél- szóval ez nem szimpatikus, elsősorban az amúgy is meggyötört gátizmok+ gerinc és egyéb ízületekre nehezedő extra terhelés miatt, illetve a rázkódó méh+ pocak sem ideális szerintem. De esküszöm, nem a futásra pikkelek, ( itt ez a másik poszt a szülés utáni futásról) a futás KLASSZ KLASSZ KLASSZ!!!

 

Soknak tűnik, hogy alig marad valami? Azért rengeteg minden marad ám, lehet alaposan izzadni :-)

 

(Hamarosan jelentkezem egy videóval, amit kifejezetten a terhesség alatti gyakorláshoz készítettem, egy 21. hetes barátnőm közreműködésével! Iratkozz fel a youtube-csatornámra, itt.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatest.blog.hu/api/trackback/id/tr178545978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
1