AZ ANYATEST PROJEKT

AZ ANYATEST PROJEKT

járjon-e balettra?

2015. november 04. - Kulcsár Vajda Enikő

Ez ugyan az anyatestek szempontjából némiképp mellékszál, de a véletlenek furcsa összjátéka folytán múlt csütörtökön három emberrel is beszélgettem rögtön egymás után, ahol felmerült, hogy a lányukat beíratják gyerekbalettra,sőt, baba-balettra, már kétévesen is járhat, milyen jó lesz, ugye szerintem is. Te táncos vagy, ennek biztos örülni fogsz, olyan kedvesen mondták, és annyiszor elmondtam a nemrövid véleményem erről, hogy inkább leírom.

 balettkep.jpg

szóval: akkor járjon?

A rövid válasz az, hogy NEM.

 

A hosszú válasz: ( előre megmondom, a vége az lesz, hogy ATTÓL FÜGG)

 

Ha a bababaletton azt értjük, amit általában érteni szoktak, akkor semmiképp ne járjon. Hú, mennyi ilyet láttam, tartsuk ezt a művház mozgástermében, rózsaszínben-harisnyában- valami balett-gyakorlócipő- ( ezt amúgy tutyinak hívják szaknyelven, jó béna kifejezés) -szerűségben, vagy lehet zokniban is csúszkálni, szól cd-ről a klasszikus zene.

Az a baj, hogy ezek az órák a balett maníros és gagyiromantikus dizniszerű külsőségeit ragadják meg: a tütü, a pózolás, a mesterkélt kecsesség. Ez nem a gyerekek hibája, legkevésbé, hanem a balettpedagógusoké, akik nem látják a rendszert, és egy MINTHA módon könnyen lemásolható elemet tanítanak. A felszínt: hogyan forgassuk ki a lábunkat 180 fokban. Hogyan emeljük minél magasabbra. Hogyan tegyünk úgy, MINTHA balerinák lennénk.

Az igazság viszont az, hogy a balett nem „minden tánc alapja”, ahogy hangoztatni szoktak. Mint mozgásrendszer csak speciális testekre való, olyan testi adottságokra, amelyek ezerből egy embernek vannak meg. Alapja a lábak kiforgatása 180 fokban, amikor a térdek ( és nem a lábfej!) pont oldalra néznek. Ha ez nincs meg, plána ha csak felszínesen tanítják, akkor a balettelemek mindegyike kis csalással valósul meg, ami -ha nagyon erőltetik- erősen rongálja és hosszú távon tönkreteszi az ízületeket. A balett-táncosok sem „balettot” tanulnak legelőször, hanem előkészítő gimnasztikát, hogy a testet alkalmassá tegyék erre. A gimnasztika nem látványos és az ambíciózus anyukák számára, akik mielőbb látványos eredményeket várnak, uncsi, tehát inkább bájosan csináljanak valami balettszerűt-aranyosat ( jó esetben) , vagy erőltetetten próbálkozzanak olyan balettmozdulatokkal, amire testileg nincsenek készen.

 

Kedves barátnőm, aki a HODWORKS kiváló táncosa, és többek között diplomás balettanár is tanít egy magánoviban, úgynevezett „ balettot”. Ez a megnevezés a szülők felé mond valamit, hogy a gyerek mozogni tanul, valamilyen rendszert, testtudatot, netán kecsességet ( ha van bármi értelme ennek a szónak gyerekekre alkalmazva). Természetesen, mert Juli azzal, amit én mondok, tisztában van, nem figurákat tanulnak, hanem testtudatot, kreatív játékokat, mozgásbeli fegyelmet, a kihívásszerű megmozdulás izgalmát.

A gyerekek imádják.

Az anyukák meg fúrják, mert ez nem olyan látványos és számszerűsíthető, mint az, hogy megtanult ügyesen forogni, csinos kis menüettet tud előadni, és megy a glissade-jettée. Az könnyebben lemérhető, ennek viszont értelme van.

 

Szóval, hogy járjon-e, az attól függ, hogy megitélésed szerint a tanár ezzel valamennyire tisztában van-e, és akkor persze, menjen, ezerrel. Ha nincs, akkor csak ízlés-és testrombolást kap, sok pénzért cserébe.

 

( epilógus és hozsánna )

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a balettal valami baj lenne. A klasszikus balett egy csodálatos rendszer, több mint egy évszázadon át tökéletesedett, a Magyarországon tanított Vaganova-iskola ezen belül a csúcs, a néhai Vaganova mesternő egy fantasztikusan egységes, és a matematika logikai tisztaságával egymásra épülő gyakorlatokkal zseniális módszertant hozott létra a balett oktatására.

Viszont, bocsánat az undorító elitizmusért, de szerintem a balett csodáit kívülállók és amatőrök nem láthatják. Sok-sok órányi megfeszített munka, sőt, évek kellenek hozzá, hogy a rendszer látszódjon. Van ilyen.Van, ami az elejétől és kicsiben is jó. Kicsit futni jó, kicsit jógázni, kicsit kosarazni, heti egyszer úszni járni jó, de van ami egy olyan bonyolult rendszer, hogy az elején csak az építőköveket fogod lassan kifaragni, évekig, rohadt hosszú évekig, és a titkai csak sokkal beljebb derülnek ki.)

 

itt is vagyok a facebookon ( csoport)

itt a youtube-on  ( videók, online edzések)

 

ajánlom ehhez kapcsolódva:akkor mire járjon ?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatest.blog.hu/api/trackback/id/tr728049686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lila7134 2016.11.20. 08:13:46

Csak egy kiegészítés, a szerintem nagyon fontos cikkhez: a jóga is egy komplex rendszer és az átlag jógaórák jelentős részén ez egyáltalán nem jön le :-). Az inkább egy tornaféleség. Mondom ezt úgy, hogy én is tanítom ezt a tornaféleséget, mert legtöbbször ez az első lépcsőfoka annak, hogy a test mögé akarjon nézni a gyakorló. Legalábbis nálam így kezdődött.
süti beállítások módosítása
1