AZ ANYATEST PROJEKT

AZ ANYATEST PROJEKT

Gyakorlati tanácsok a stria ellen - szakszerűen, a kozmetikustól

2016. szeptember 08. - Kulcsár Vajda Enikő

 

Fű, de utálom ezt a szót, hogy STRIA , leírni is, valahogy idegenkedem a hangzásától, legyen inkább stretch mark, ahogy az angol mondja, vagyis tágulási csík?

Viszont az derült ki, hogy benneteket rendkívül érdekel a téma, oké, ki akarna csíkokat?

Kocsmáros Gabi kozmetikus szakszerű tanácsait olvashatjátok az alábbiakban.

best-stretch-mark-cream.jpg

 

 

Érdemes -e magunkat mandulaolajjal kenegetni, avagy szakszerűen a striákról

 

A striákról a legváltozatosabb információkat olvashatjuk. Állítólag nem is érdemes kenni, de ha igen, akkor csak nagyon drága termékek segíthetnek igazán. Mások szerint minden erőfeszítés fölösleges, a striák alkatilag meghatározottak, és úgysem tehetünk ellenük semmit.

Annyit azért talán mégis, hogy megértjük a striák létrejöttének az élettani okait.

 

A gyenge kötőszövet lehet öröklött tényező. Ha a családban minden nőnek voltak striái a terhessége során, akkor nekünk is nagyobb rá az esélyünk. Mivel azonban magunk mellé nem állíthatunk kontrollcsoportot, utólag nem fog kiderülni, mi lett volna, ha... Ezért érdemes segíteni a testünket, és megtenni érte mindent, amit csak lehetséges.

 

Először egy kis anatómia:

Az emberi bőr három rétegből épül fel: a hámból (felső), az irhából (középső), és a bőraljából (alsó réteg).

A stria a középső rétegben, az irhában jön létre, gyakorlatilag egy “bőr alatti sebet”, egy szöveti repedést jelent, amely a bőrszövet ellenállóképességének hiányából fakad, és előre meghatározott hasadási vonalak mentén történik. Ami kívülről látható, az a repedések felett megnyúlt, és sorvadttá vált hámréteg.

A bőrünk ellenállóképességéért az irhában található kollagénrostok a felelősek. Az irha 90%-át adó kollagén egy olyan fehérje, amelyet a szervezetünk magától termel. A kor előrehaladtával a kollagénrostok egyre merevebbé válnak, és a szervezet is egyre kevesebb kollagént termel, így a minél későbbi gyerekvállalás mindenképpen növeli a striák kialakulásának az esélyét.

 

A kollagén felépítésében 30 féle aminosav vesz részt, de ezek csak C-vitamin jelenlétében képesek fehérjévé szerveződni, és így létrehozni a kollagént.

 

Hogyan serkenthetjük a kollagéntermelést?

Esszenciális aminosavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával. Minden esszenciális aminosavat az elsőrendű, vagyis állati eredetű fehérjék tartalmaznak. A növényi eredetű fehérjékben egyes esszenciális aminosavak nem találhatók meg, így azokat elsőrendű fehérjékkel vagy több másodrendűvel (növényi eredetűvel) kombinálva érdemes fogyasztani.

Ajánlott mindezt kiegészíteni C-vitaminnal, hogy a fehérjeszintézis létre tudjon jönni. A C-vitamin forrásunk legyen inkább este langyos vízbe áztatott csipkebogyótea, amit reggel leszűrünk, és ezzel indítjuk a napot.

 

Véleményem szerint érdemes gondot fordítani a prevencióra, hiszen a vitaminok és más, számunkra hasznos anyagok a bőrön át is felszívódhatnak, és segíthetik a kollagén képződését, ezzel pedig hozzájárulnak a bőr rugalmasságának, terhelhetőségének növeléséhez. Ilyen anyagok lehetnek a magas A- és E-vitamint tartalmú olajok.

 

Gyakorlati tanácsok:

10 ml vadrózsaolajat egy 100 ml-es fertőtlenített flakonba töltünk, és kiegészítjük 90-95 ml magas E-vitamintartalmú olajjal, például argánnal, sárgabarackmaggal vagy édesmandulával. A olajokat soha nem száraz bőrre kenjük, hanem mindig fürdés után, a még nedves bőrbe masszírozzuk, így fel tud szívódni, és nem lesz zsíros érzetünk tőle. Ebből az olajkeverékből naponta egy evőkanállal érdemes fogyasztani is, így az értékes zsírsavak és a zsírkísérő anyagaik belsőleg is felszívódhatnak.

 

Mondanom sem kell, hogy olajokból is ajánlott vegyszermentes gazdálkodásból származót választani.

Tudni kell, hogy csak a hidegen sajtolt olajok tartalmaznak vitaminokat. Hagyatkozzunk nyugodtan a szimatunkra, a hidegen sajtolt olajok a növény illatával bírnak, így ha beleszagolva nem érzünk semmit, mindenképpen érdemes az olaj minőségét illetően kételkedni.

 

Kocsmáros Gabi, slow kozmetikus

Fleur de lin Slow Cosmetics

www.fleurdelin.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatest.blog.hu/api/trackback/id/tr3111688211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
1