AZ ANYATEST PROJEKT

AZ ANYATEST PROJEKT

Ismeretterjesztés 1: lágyulj el!

2016. február 17. - Kulcsár Vajda Enikő

Éppen végzek egy kurzust , ami azzal foglalkozik, mi jó/ nem jó a a testnek terhesség alatt illetve utána, emiatt sokat olvasok a hormonokról, és a hormonegyensúlyi változásokról a terhesség alatt és után. Amiről a mozgás miatt fontos tudni, az a relaxin, biztosan hallotátok már.

A relaxinnak egyre magasabb a szintje a terhesség alatt. Egy csomó változást csinál, ebből van ami szándékolt, és van ami semleges vagy kellemetlen mellékhatás. A koncepció a test részéről az, hogy egy kis „lágyítót” adjunk hozzá, hogy megfelelően táguljon a csípő a szüléshez. A koncepció nem annyira kedvező hatása, hogy a „lágyító” nem tud csak a csípőre hatni, mindenhol kicsit tágulékonyabb, sérülékenyebb leszel.( Őrület, nem? Engem elképeszt és lenyűgöz, hogy hogy a fenébe alakult ilyen csodásan sokfelől hangolt működésűvé a test.)

Ez a hormon növeli az izomrostok, szalagok víztartalmát, lazítja az izületeket, az izmokat. A csípő, a bordakosár, a hasizmok más helyzetbe kerülnek, ezt is a relaxin csinálja.

 

Mindez viszonylag köztudott.

Amiről nem hallani annyit, az az, hogy a relaxin a szülés után nem tűnik el, marad még egy jó darabig, gyakorlatilag addig, ameddig szoptatsz, jóllehet egyre kisebb mértékben. Épp ezért kell egy csomó dologgal vigyázni, különösen a kizárólagos szoptatás időszakában: ugrálás, futás, az ízületi mozgások túlzott erőltetése, illetve az én örök témám, achilles-sarkam, beakadásom: GÁTIZOM. Azon se rugózz egy jó darabig, viszont megvan a technikája hogy hogyan lehet kímélni.

 

frog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatest.blog.hu/api/trackback/id/tr978397876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
1