AZ ANYATEST PROJEKT

AZ ANYATEST PROJEKT

minden a terhesség alatti edzésről- mit lehet, mit nem?

2016. november 09. - Kulcsár Vajda Enikő

Hasazhatsz-e? csak a jóga? úszás, futás, mi a helyzet? vagy a pulzus számít? -jöjjenek a konkrétumok, 5 érv, hogy igenis miért edzzél terhesen is


Elöljáróban:úgy vettem észre, hogy a megfelelő szavakon múlik sok minden. Vannak, akiknek nem tetszik az „edzeni” kifejezés, de oké, ha azt mondom, tornázz, vagy folytass „aktív életet”.A „terhesjóga” is szelíden hangzik, pedig aztán jógából is van olyan, hogy leizzadod a bugyidat, meg olyan is, ami inkább egyfajta meditáció, és a vállkörzés-nyújtózás nagyjából a legnagyobb mozdulat benne. Érdemes tehát árnyalni, hogy pontosan milyen mozgástípusról és milyen gyakorlatokról beszélünk, ha vannak konkrét kérdéseid keress meg az anyatest.blog.hu oldalon vagy itt a facebookon.
tehát:

1. jobb lesz utána!
Mármint szülés után. Kevesebb tartásprobléma, kevesebb derékfájás, gyorsabb regeneráció. Sőt, a kutatások szerint azok a babák, akiknek az anyukája aktívan mozgott, jobban viselik a vajúdással járó megterhelést. (forrás: kommentben)

2. jobb lesz közben!
A vajúdás -ha innen nézzük- hatalmas fizikai megterhelés, a szülésben pedig a törzs, leginkább a has izmai segítik a méhet. Nem árt tehát edzésben tartani ezeket az izmokat.
A megváltozott súlypont, kombinálva a hormonális változásokkal a tartás megváltozásához vezet, ezt a hatást szintén nem árt ellensúlyozni.
Ráadásul elképesztő erőt ad, ha terhesség közben sem veszted el azt az érzést, hogy uralod a testedet!

3. lehet intenzív is a terhelés
Régen a 130-140-es pulzusérték volt a maximálisan ajánlott terhesség alatt, de ez az ajánlás kezd kimenni a divatból, már nem nagyon használják. Amúgy sem praktikus, mert viszonylag kevesen edzenek pulzusmérővel. Ráadásul a pulzusértékeket sosem lehet általánosságban meghatározni, függ az egyéni jellemzőktől.
Ehelyett javasolt a szélsőségek kerülése: például túl intenzív terhelés rövid pihenőkkel mindenképp kerülendő ( mini-intervallok) .

Pulzusértékek helyett pedig érdemes figyelni, hogy meddig tudsz még beszélni, ha kifulladtál és meg sem tudsz szólalni, érdemes csökkenteni a terhelést.

4. szabad a hasizmokat edzeni!
Igen, ezt nem árt határozottan kijelenteni, mert
-a hasizom több izmot is jelent, természetesen
- az egyenes hasizmot valóban nem tanácsos terhelni ( pl kerülendő a klasszikus hasprés), mivel ez a szétnyílt hasizom kialakulását segíti elő. A bordakosár tágulásával és a pocak növekedésével ugyanis megváltozik ezeknek az izmoknak a lefutási iránya, enyhén diagonális lesz, a kialakult résbe, a linea alba területére préselődik bele a pocak. A magzatnak azoban, a közhiedelemmel ellentétben, nem árt, őt a nyomásnövekedéstől védi a magzatvíz.
- kifejezetten ajánlott a mélyhasizom és különösen az oldalsó ferde hasizmok edzése, amik a szükségesek a megfelelő tartás-stabilitás megőrzéséhez, ráadásul, ahogy mondtam korábban, a szüléshez sem árt izomerő.

5. mindez nem azt jelenti, hogy csináld csak, amit eddig!
Nem, erről egyáltalán nem beszélhetünk, változtatni kell a terhesség előtti gyakorláson. Megoszlanak a vélemények, hogy mikortól ( pl a jóga az első trimeszterben pihenést javasol, míg a klasszikus prenatal gyakorlatok, illetve a fitnessz-megközelítés csak a második trimesztertől ajánl modifikációkat.)
Abban egységes az álláspont, hogy a bizonyos pozíciók (pl hosszan tartó hátonfekvés) és edzésformák (mindenféle rázkódással járó, high-impact edzés, pl a futás) kerülendők, illetve a törzsizmok erősítése illetve a kismedencei izomzat tudatosítása- erősítése- védelme elsődleges fontosságú.

img_1538.JPG

Ötletadónak itt egy videó, egy mini kardió-edzés gyakorlatai.

Kérdésed van?

Keress meg, itt , vagy a facebookon az Anyatest Projekt oldalán vagy a zárt csoporton keresztül.

Edzenél? Írj a letölthető, terhesen is végezhető pilates gyakorlatokért, elküldöm a linket ahol megnézheted.

Már szültél? Neked indul a hamarosan megvásárolható szülés utáni regeneráló videósorozat, már folyik az előjelentkezés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatest.blog.hu/api/trackback/id/tr3511945335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
1