AZ ANYATEST PROJEKT

AZ ANYATEST PROJEKT

kell-e a jó segg az anyasághoz?

2015. október 31. - Kulcsár Vajda Enikő

 

Azt mondja a férjem, hogy jó-jó, szuper hogy van rá elmélet hogy mit lehet szülés után már két héttel csinálni, de tulajdonképpen miért is kell izgágán ficánkolni hogy mielőbb elkezdhessen az ember mozogni? Mindezt miközben a szülés utáni képeket nézegettük, és az edzésmódszereimet ecseteltem.

És tényleg, miért is? Nem tudtam kapásból frappánsan válaszolni. De most, egy kis időkérés után, ha nem is velősen egy mondatban, de tudok.

Szóval szerintem az ilyen cikkek, mint például EZ

julie.jpg

a meggyötört testű anyákról ( talán ismeritek, jó nagyot futott a facebookon meg az indexen is), meg az ilyen fittmamanaplók, mint a másik nagyon hájpolt ikerszülés utáni szupertestű EMEZ

sophie.jpg

 

 

teljesen rossz helyre terelik a figyelmet.

 

 

Általában ugyanis kétféle dolgot állítanak:

 

A: néz milyen szép és izmos vagyok, csak egy kis sport, fegyelem meg jó kajálás, és ilyen szuperül nézel ki te is, két hét alatt,vedd is meg az edzésprogramomat gyorsan!!!

 

B: a jól kinéző anya a szexista jóseggközpontú társadalom normatív előírása, pedig az igazi anyák így néznek ki, mint én! és büszkék rá, hisz ott az a gyönyörű gyermek!!!!!

 

 

Á és Bé is a KINÉZET felől közelít. Jól nézel ki/ szarul nézel ki.

Sokat sportolsz, jól kajálsz ? >>> CSINI VAGY!! CSAK KEMÉNYEN! MAJD ÉN MEGMUTATOM HOGY ÍGY IS LEHET!!!

Leszarod, mert szoptatsz/ hasfájós/ nemalszik/tenemalszol/ nincsnapirend/ zuhanyoznisincsidőm/ nem baj mert megéri!! >>>> NEMVAGY CSINI, DE NEM IS KELL!! LE A TESTSZÉGYENÍTÉSSEL, FÚJFÚJ!

 

Na, szerintem pedig ennek semmi köze a kinézethez. Tulajdonképpen az egész sportolásnak semmi köze a kinézethez, mármint abban az értelemben, hogy ez valamiféle cél lenne. Fontosnak érzem tisztázni ezt, hiszen én is felteszem magamat fotókon, de nem szeretném ha ezen lenne a hangsúly.

Valahogy mintha elfelejetnénk, hogy -ez most nagyon didaktikus lesz, de mégis ki kell mondani- a mozgás az egészségről szól.

Még pontosabban, a helyes működésről.

A test helyes működtetéséről.

A testünk úgy néz ki jól, ha funkcionálisan működik.

Az evolúció során meg kellett tanulnia ellátni bizonyos feladatokat , az ön-és fajfenntartás érdekében. Gyorsan és sokáig futni. Ugrani. Hordozni a csimpaszkodó utódot. begyűjteni a bogyókat, elejteni a bölényt. Akár úszni is. A lényeg, hogy fizikai kihívások elé voltunk állítva, és a test ehhez alkalmazkodott, ami, mintegy mellékesen, látszott is rajta.

Ma, ellenben, autóval és lifttel a fenekünk alatt, napi maximum 500 lesétált méterrel, ülőmunkás képernyőbámulással és billentyűzeten pötyögtetéssel teljesen másfajta funkciókat látunk el a testünkkel. És ehhez még nem tudtunk alkalmazkodni.

Ha nem futunk, elvesztjük a funkciót, amire a lábunkat tervezték az evolúciós folyamatok.

Ha nem emelünk, elvesztjük a kar szerepét.

Nekem egy meggyötört/meghízott/elformátlanodott női test nem arról szól, hogy igen, ez ilyen, csúnya, na és, hanem arról, hogy a funcionalitással elvesztette a kapcsolatát. A jól működő test nem egyenlő a kockás hassal vagy a kerek fenékkel, viszont egyenlő a jó közérzettel és a funkcionalitással, az, hogy mindez hogy néz ki, ebből a szempotból melléktermék.

 

A törzs attól szép, hogy működik, a hasizmok erősek, mert erősen tartanak. Aki nem használja a testét az eredeti tervnek megfelelően, az szerintem olyan, mintha a mérnöki tervezés kifinomult csúcsát jelentő iphone-jával szögeket verne be. Hiszen a telefon arra is alkalmas.

Szerintem arra használjunk egy rendszert, amire tervezték. Az iphone-t telefonálásra. A testet mozgásra. Az iphone nem lyukad ki, a test hű marad az eredeti tervekhez :-) .

 

kapcsolódó bejegyzések:

 

Anya vagy, nyughass!

Ki ez a csaj?

 

Itt lehet velem mozogni:

Videóim az edzésekről, csatlakozz!

 

 

tematikus edzésvideók, már a szüléstől: https://www.youtube.com/user/kulcsarvajdaeniko

 

Facebook- kövesd az oldalt, így tudsz az órákhoz/workshopokhoz csatlakozni: https://www.facebook.com/AnyaTest-543866139123883/?fref=ts

 

Facebook- zárt csoport, ahol ezekről beszélgetünk, lehet kérdezni, konzultálni: https://www.facebook.com/groups/845765598812237/?fref=ts

 

 

Ezt olvastad már a hátfájásról?

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatest.blog.hu/api/trackback/id/tr228039422

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: kell-e a jó segg az anyasághoz? 2016.02.05. 22:15:10

  Azt mondja a férjem, hogy jó-jó, szuper hogy van rá elmélet hogy mit lehet szülés után már két héttel csinálni, de tulajdonképpen miért is kell izgágán ficánkolni hogy mielőbb elkezdhessen az ember mozogni? Mindezt miközben a szülés utáni képeket né...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
1