AZ ANYATEST PROJEKT

AZ ANYATEST PROJEKT

7 +1 tipp az otthoni edzéshez

2015. november 30. - Kulcsár Vajda Enikő

 

Az otthoni edzésben a legnehezebb az a mentális átkapcsolás, ami a monoton helyzetet koncentrációs kihívássá és az elmélyülés lehetőségévé változtatja. EZ.

De!

Most hagyjuk a mögöttes filozófiát, és a pragmatizmus jegyében jöjjön a LISTA: mivel érheted el hogy otthon is hatékony legyél, ha mozogsz, és főleg hogy eljuss oda, hogy mozogj.

img_1663.JPG

 

(Ez egyébként egy kattintásbarát cím, tudtátok? a lista jó, a lista szép, az emberek imádnak listákat olvasni, mert a pontokba szedés puszta léte azt sugallja, hogy a problémák kezelhetők, de legalábbis irányokat ad hozzá. )

 

Egyik tipp sem egy világrengető felfedezés önmagában, nem fogja bekötni a cipődet és nem hajol előre helyetted, mert az erőfeszítést nem lehet megúszni, de így összegyűjtve hasznos lehet.

És akkor ez – hoppá!- már rögtön az első okosság volt, az erőfeszítést nem lehet azért megúszni, ne arra építsd a stratégiád, hogy ez egy kényelmes valami, lögyörészünk itthon, jobb mint a semmi. Sajnos, az elmúlt évek élettapasztalati, valamint az energiamegmaradás törvénye alapján is állíthatom: semmiből nem lesz valami. Erőfeszítés nélkül nincs nyereség. Viszont: az erőfeszítés = öröm!

 

A motiváló okosság után folytassuk a listát kettőnél:

2. Határozd el, hogy mikor. Fektetés után. Délutáni alvás alatt.

Ne a konkrét időpontot, például hogy délután háromkor ha törik ha szakad belekezdesz, mert kicsi az esély hogy összejön pont akkora, és maximalisták már itt feladják, hiszen rájuk jellemző a „ha nem jött össze pont úgy, akkor ne is legyen sehogyse inkább” hozzáállás.

 

3. Ha tudod, hogy mikor, akkor készülj rá már előtte. Még mindig csak ebédeltek , és nem álmos?Nem baj, majd az lesz. Addig is öltözz fel, vedd elő a kellékeket.

 

4. Az amúgy szerintem segít, ha van az otthoni edzésre rendszeres, bejáratott időpontod. Először is azért, mert nem idegeskedsz azon, hogy vajon mikor fog összejönni. Aztán azért is, mert kialakul az a lélektani rutin, hogy akkorra rá is készülsz. Nekem, már meséltem, ez az időpont az elég abszurd éjjel 11 volt, több mint egy évig, mert akkor volt csak kiszámíthatóan csönd és nyugalom.

 

5. Legyen rendezett a hely, ahol gyakorolsz.- Mielőtt ezt leírtam, azon gondolkoztam, hogy csak egy olyan kényszeresen rendmániás és tárgyfóbiás embert , mint én, zavarnak-e a mellette száradó ruhák, vagy széthajigált legók és zoknik. Lehet. ( Titeket?) De egy zavaró ingerektől ( = el kéne pakolni, ki kéne teregeti, jaj de szépet épített) mentes könyezetben könnyebb koncentrálni, és a testünkre figyelni a minden más helyett.

 

6. Van egy tűrőképessége a szentembereknek is. Azaz, még ha vasakaratú, monotonitástűrő otthoni sportoló is vagy,váltogasd a dolgot lehetőség szerint a nem-otthoni edzéssel- néha egy futás, egy úszás, beesni egy pont akkor kezdődő valamilyen órára. A környezetváltozás csodákra képes.

Én így jutottam el a múlt szombaton Bikram-jógára, na azt például kár volt, de amúgy, menj el mellette minél többféle dologra, az új közeg, tanár, gyakorlatok csodákra képesek és megdobják a lelkesedést.

 

7. Félve írom, mert érveltem mellette korábban, hogy miért NE. De néha mégis DE.

Időnként nyugodtan edzz a gyerekkel. Készülj fel rá, hogy nem ugyanaz lesz a koncentrációs szint, szóval az elmélyült gyakorlást ne akkorra tervezd, de például az otthoni, rövidített rúdgyakorlataim vagy az időre vlgzett fekvőtámaszok határozottan szórakoztatják a lányomat, fél órát simán elnézeget engem mikoözben almadarabot rágcsál.

 

+1

És vedd tudomásul, hogy nem lesz mindig jó. Van, hogy unod, van hogy majd el alszol közben. De UTÁNA attól még jó lesz. Szóval, időnként, mondjuk hosszú kihagyás után vagy éjjel fél tizenkettőkor ess túl az edzésen akárhogy.

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatest.blog.hu/api/trackback/id/tr838129088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
1