AZ ANYATEST PROJEKT

AZ ANYATEST PROJEKT

ismeretterjesztés 3: a hathetes kontroll mítosza

2016. április 20. - Kulcsár Vajda Enikő

 

Ez a hathetes kontroll, ez egy nagy vízválasztó, nevezetes esemény, addigra elvileg a testi-lelki sebek beforrnak, a varratokat már rég kivették vagy kihulltak, a babát meg lehet mutatni, a szülés eseményeit meg lehet beszélni az orvossal.

(ez amúgy szintén magyar specialitás, nem minden országban van ilyen ellenőrzés).

Viszont az,hogy a doki a hathetes kontrollon eltette a borítékot, azt mondta, gratulálok,  majd hazamentél vidáman, sajnos egyáltalán nem feltétlenül jelenti hogy minden ok.

Nem a felelőtlen pánikot akarom itt kelteni, de jó tudni, hogy van két roppant problémás terület, amit a doki semmilyen módon nem csekkol általában (bár arrafelé tapogat, ki érti ezt):

1. az esetlegesen szétnyílt hasizmod. Ez a linea alba, a hasad közepén levő kötőszöveti rész, ami a has növekedésével megnyúlik. Ez kis mértékben ( 2 ujjnyi alatt) ok, ha jobban szétnyílt, az mindenképpen speciális gyakorlatokat igényel.

2. a jól igénybe vett kismedencei izomzat,a gátizmok. A terhesség maga, a hormonváltozás, a hüvelyi szülés mind- mind megterhelik ezt a részt. A lehetséges következmények, hát, egyik gázabb mint a másik: inkontinencia, aranyér, különféle fincsi sérvek: hólyagsérv, végbélsérv. Ha nem tudsz róla , utána is rongálhatod: emeléssel, futással ( !!!!),  rosszul végzett gyakorlatokkal. Ennek ellenére, ha nem kérdezel rá kifejezetten, általában nem ellenőrzik a hüvely körüli izmok állapotát. Ráadásul a normál nőgyógyászati helyzetben ("feküdjön föl drága, tegye szét a lábát") például a sérv nem is feltétlenül látszik.

 

kerdojel.png

 

De akkor mit lehet tenni?

  • mindenképp kérdezz rá

  • ne fuss, ne emelj nehezet, ne terpessz a szülés utáni hónapokban

  • csak szakszerűen összeállított, szülés utánra tervezett hasizomgyakorlatokat végezz

  • csekkold le a hasizmod

 

Ez egy fontos téma, itt most csak egy kis bevezető, folytatom!

 

 

 

addig is: kövess a facebookon és a youtube-on, ahol rengeteg edzésvideót találsz, speciálisan a szülés utánra tervezve.

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatest.blog.hu/api/trackback/id/tr898452174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
1